Thursday, 29 June 2017

UNESCO Pula Buat Kejutan Yang Boleh Menggugatkan Israel Dalam Resolusi PBB


(Foto: Reuters)

UNESCO sekali lagi menentang pendudukan Israel, meluluskan resolusi petang Selasa mengecam aktiviti Israel di Kota Lama Jerusalem.

Resolusi yang ditaja oleh Jordan menggelar Israel sebagai "kuasa pendudukan" dan mengatakan bahawa PBB "kecewa kegagalan pihak penguasa Israel untuk menghentikan penggalian, terowong, kerja, projek dan aktiviti haram lainnya di Timur Jerusalem, khususnya di dalam dan di sekitar Kota Lama Jerusalem, yang menyalahi undang-undang di bawah undang-undang antarabangsa," Times of Israel melaporkan, memetik resolusi.

Israel kemudian telah mendakwa resolusi UNESCO itu menolak kedaulatannya terhadap Jerusalem

Dalam satu kenyataan pada 5 Julai, Kementerian Luar Israel menyifatkan resolusi itu sebagai "tidak relevan, tidak masuk akal dan menyedihkan."

"Baitulmuqaddis adalah ibu kota orang-orang Yahudi yang kekal dan tiada keputusan oleh UNESCO dapat mengubah realiti itu," kata kementerian itu.

Menteri Hal Ehwal Jerusalem, Ze'ev Elkin, mengutuk UNESCO mengatakan ia "terlepas dari realiti" dan mengatakan Israel tidak akan menghentikan penggalian atau aktiviti lain di Kota Lama.

Menteri Pendidikan Israel, Naftali Bennett, juga mengutuk resolusi, dan mengatakan ia "tidak akan mengubah hubungan Yahudi ke Jerusalem."

"Baitulmuqaddis adalah ibu negara Yahudi sebelum Islam dan akan kekal sebagai ibukota Israel selama-lamanya," katanya.

Amerika Syarikat, yang bukan ahli Jawatankuasa Warisan Dunia, menyifatkan resolusi itu sebagai "sebelah pihak" dan menambah ia "menghalang kemajuan di rantau ini".

Sementara itu, Pihak Berkuasa Palestin, menyambut baik resolusi itu.

Jurucakap Fatah di Eropah, Jamal Nazzal, berkata ia adalah "keadilan bersejarah" dan "satu lagi tindak balas kedudukan antarabangsa yang menentang dasar Israel, dan kedudukan kita yang menolak mengiktiraf Jerusalem sebagai ibukota pendudukan."

Resolusi itu, merupakan versi teks yang lembut, dilaporkan kerana tekanan yang dikenakan oleh AS dan Israel.

Ketika pertemuan di Krakow, Poland, sepuluh negara mengundi untuk menyokong, lapan berkecuali dan tiga menentang resolusi, iaitu dari Jamaica, Filipina dan Burkina Faso.

Majlis Warisan Dunia UNESCO juga dijangka mengundi pada hari Jumaat resolusi yang akan mengisytiharkan Kota Lama Hebron sebuah "Tapak Warisan Dunia di Palestin" dalam bahaya.

Tahun lalu, UNESCO juga meluluskan resolusi sama yang menggambarkan Jerusalem sebagai bandar yang "diduduki" dan Israel sebagai "kuasa pendudukan", yang 
tidak mempunyai kedaulatan ke atas bandar bersejarah di bawah undang-undang antarabangsa. 

Next article Next Post
Previous article Previous Post
 
-->