Thursday, 29 June 2017

Kerajaan Terengganu Tawar 5,900 Lot Tanah Untuk Rakyat


Ahmad Razif berkata keutamaan adalah untuk pemohon yang tidak pernah mempunyai lot tanah di negeri ini dan mesti memenuhi syarat yang akan ditentukan oleh Pejabat Tanah dan Galian. - (Foto: Sinar Harian)


KUALA NERUS 3 Julai - Kerajaan Terengganu akan menawarkan kira-kira 5,900 lot tanah kosong di negeri itu bagi pembinaan perumahan oleh rakyat Terengganu yang layak bulan depan.

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Razif Abd Rahman berkata hari ini, keutamaan adalah untuk pemohon yang tidak mempunyai lot tanah di negeri ini dan mesti memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh Pejabat Tanah dan Galian (PTG).

"Iklan akan dibuat di semua pejabat PTG di semua daerah. Ini adalah antara inisiatif negeri untuk membantu rakyat memohon tanah kosong kerana ramai yang tidak tahu mengenai lokasi.

"Ia juga merupakan antara inisiatif untuk mengatasi masalah pendapatan, perumahan dan pekerjaan 3P," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kesatuan Penolong Pegawai Tanah Semenanjung Malaysia, Terengganu di sini.

Ahmad Razif berkata pemohon terpilih akan dipanggil untuk temuduga oleh PTG dan mereka yang berjaya membina rumah mereka dalam masa tiga tahun atau tanah itu akan diambil balik.

"Ini adalah untuk mengelakkan pemilik tanah daripada menjual tanah kepada pihak lain kerana pemilikan tanah boleh dipindahkan selepas 10 tahun."

Beliau menambah kerajaan Terengganu telah memperuntukkan RM64 juta atau RM2 juta untuk setiap kawasan Dewan Undangan Negeri untuk pembinaan perumahan di bawah Projek Perumahan Rakyat Termiskin. - Bernama

Next article Next Post
Previous article Previous Post
 
-->