Thursday, 15 June 2017

Qatar Nyatakan Pendirian Tegas Mengenai Kumpulan Hamas


Menteri Luar Negeri Qatar Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani. (Foto/Istimewa)


Negara-negara Arab melihat Hamas sebagai "gerakan penentangan sah" dan bukan "pertubuhan pengganas seperti yang dilihat oleh Amerika Syarikat", Menteri Luar Negeri Qatar, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani berkata seperti dilaporkan Al-Jazeera.

Dalam temu bual dengan Russia Today semasa lawatan di Moscow pada hari Sabtu lalu, Menteri Luar Qatar menolak tuduhan bahawa Qatar telah menyokong Hamas.


"AS memandang Hamas sebagai pertubuhan pengganas. Tetapi kepada negara-negara Arab, ia adalah gerakan penentangan yang sah. Kami tidak menyokong Hamas, kami menyokong rakyat Palestin," katanya.

Hamas adalah kumpulan Palestin yang telah memerintah Gaza sejak tahun 2007. Tanah yang kecil ini diduduki oleh hampir dua juta rakyat Palestin, telah berada di bawah sekatan Israel sejak sekian lamanya.

Pada hari Rabu minggu lalu,
 Menteri Luar Arab Saudi Adel al-Jubeir berkata Qatar mesti mengakhiri sokongan kepada Hamas dan Ikhwanul Muslimin sebelum hubungan dengan negara-negara Teluk Arab yang lain dapat dipulihkan.

Jubeir menambah bahawa Qatar telah melemahkan pihak berkuasa Palestin dan Mesir dalam sokongannya terhadap Hamas dan Ikhwanul Muslimin.

Menteri Luar Qatar, bagaimanapun, menambah bahawa pendirian Qatar adalah selaras dengan negara-negara Teluk yang lain.

"Kehadiran Hamas di Qatar tidak bermakna ada sokongan untuk Hamas di Qatar, yang bekerjasama dengan Pihak Berkuasa Palestin. Kehadiran Hamas adalah perwakilan politik gerakan Hamas."

Menteri Luar Qatar memberitahu Al Jazeera pada hari Khamis bahawa kehadiran pemimpin Hamas di ibu negara Qatar, Doha adalah "selaras dengan Amerika Syarikat" dan bertujuan untuk memudahkan perpaduan Palestin.

"Kehadiran Hamas (di Doha) selaras dengan Amerika Syarikat dan negara-negara di rantau ini, dan ia adalah sebahagian daripada usaha kami untuk menjadi pengantara antara puak Palestin untuk mencapai perdamaian."

Hamas, sementara itu berkata beliau "terkejut" dengan gesaan Arab Saudi terhadap Qatar yang meminta untuk berhenti menyokong kumpulan itu.

Ucapan Jubeir itu "merupakan satu kejutan untuk rakyat Palestin dan negara-negara Arab dan Islam", menurut kenyataan Hamas dikeluarkan pada Rabu minggu lalu.

Next article Next Post
Previous article Previous Post
 
-->