Wednesday, 21 June 2017

Qatar Dedah Tindakan Dalam 'Diam' Dari Negara Jiran Terhadapnya


Menteri Luar Negeri Qatar, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani

Qatar mengatakan ia mempunyai bukti bahawa penggodaman agensi berita kerajaan dan media sosial kerajaan baru-baru ini, dikaitkan dengan negara-negara yang tiga minggu lalu menghentikan hubungan dengannya, lapor Al Jazeera.

Arab Saudi, Emiriyah Arab Bersatu, Bahrain dan Mesir memutuskan hubungan diplomatik dan menyekat jalan darat, udara dan laut dengan Qatar pada 5 Jun, menuduh ia menyokong "keganasan" dan membantu agenda negara saingan serantau mereka, Iran. Doha dengan tegas menafikan dakwaan tersebut.

"Qatar mempunyai bukti bahawa beberapa iPhone yang berasal dari negara-negara yang menyekat Qatar digunakan dalam penggodaman itu," kata Ali Bin Fetais al-Marri, Peguam Negara Qatar, kepada pemberita di ibu kota Doha, Selasa.

Beliau berkata terlalu awal untuk menyebut nama negara-negara yang bertanggungjawab terhadap penggodaman itu dan enggan mengulas apabila ditanya sama ada individu atau negara berada di belakangnya.

Pegawai AS dan Eropah mengatakan bahawa walaupun agensi
 kerajaan AS dan pakar mendakwa bahawa Agensi Berita Qatar (QNA) dan  Twitter kerajaan Qatar telah digodam pada 23 Mei, mereka masih belum dapat mengenalpasti siapa yang berada di belakangnya.

Dr Mahjoob Zweiri yang merupakan Profesor Madya dalam Sejarah Kontemporari Timur Tengah di Universiti Qatar berkata kenyataan oleh Peguam Negara Qatar berkait dengan sekatan yang dikenakan ke atas Qatar dan serangan siber.

"Mereka mengatakan bahawa ada persiapan untuk sekatan dengan isu penggodaman," katanya kepada Al Jazeera.

Doha melancarkan siasatan itu selepas menuduh penggodam menerbitkan kenyataan palsu yang disiarkan oleh Emir Qatar Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani melalui QNA.


Kerajaan Qatar secara mutlak menafikan bahawa komen-komen, di mana pemimpin negara Qatar menyatakan sokongan kepada Iran, Hamas, Hizbullah dan Israel - sambil menyatakan bahawa Presiden AS Donald Trump mungkin tidak dapat bertahan berkuasa, pernah dibuat.

"Terdapat undang-undang antarabangsa yang mengawal jenayah seperti itu, terutamanya serangan siber. (Penggodam) akan diadili mengikut undang-undang," kata Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, menteri luar negeri Qatar pada masa itu.

Marri juga mengatakan bahawa senarai individu dan entiti yang disenaraikan oleh negara-negara Arab sebagai "pengganas" adalah "tidak berasas."

Next article Next Post
Previous article Previous Post
 
-->