Saturday, 24 June 2017

Perubahan Terbaru Sistem Pendidikan Turki Ini Cetus Kemarahan SekularisIstanbul, Turki - Murid di sekolah menengah di Turki tidak akan lagi diajar teori evolusi Darwin, lapor CNN.

Bab bertajuk 'Permulaan kehidupan dan evolusi' akan dibuang dari kurikulum di bawah perubahan yang dibuat untuk menghapuskan topik "kontroversi", kata Ketua Badan Pendidikan Kebangsaan Turki, Alparslan Durmus.

"Jika pelajar kita tidak mempunyai latar belakang, pengetahuan saintifik, mereka tidak akan berupaya memahami mengenai isu-isu kontroversi, jadi kami membuangnya," kata Durmus.

Kurikulum baru akan berkuatkuasa untuk tahun pembelajaran 2017- 2018.

Ia dilaksanakan untuk menekankan nilai-nilai kebangsaan dan menyerlahkan sumbangan yang dibuat oleh para ulama Turki dan Muslim, kata Durmus.

Presiden Recep Tayyip Erdogan terselamat cubaan rampasan kuasa tahun lalu dan mengukuhkan kuasa pada bulan April dalam satu referendum yang bertujuan untuk mengubah sistem kerajaan Turki daripada sistem berparlimen sekarang kepada sistem berpresiden.

Para pengkritik melihat perubahan dalam sistem pendidikan sebagai satu langkah lagi dalam cita-cita Parti Keadilan dan Pembangunan yang memerintah menjadikan Turki lebih konservatif. Erdogan telah bersuara menyatakan hasrat untuk meningkatkan "generasi saleh".

Presiden Recep Tayyip Erdogan dan Parti AK (AKP) dikatakan merosakkan dasar sekular Turki moden dengan memperkenalkan agenda konservatif, termasuk menguatkuasakan peraturan berkaitan alkohol dan larangan lain sejak berkuasa pada 2002.

Teori Evolusi diutarakan oleh Charles Darwin, bercanggah dengan kepercayaan umat Islam dan penganut Kristian, yang meyakini Tuhan mencipta alam dan dunia ini seperti dijelaskan dalam al-Quran dan Bible.

Timbalan Perdana Menteri Turki, Numan Kurtlmus pernah juga berkata bahawa teori Darwin yang mula diperkenalkan pada abad ke 19 ‘sudah buruk dan busuk’ dan tidak perlu diajar.

Sebanyak 51 kursus program bermula dari sekolah rendah hingga sekolah tinggi, termasuk di sekolah agama Imam Hatip di bawah Erdogan, telah ditukar.

Seorang ahli lembaga kesatuan pendidikan sekular Egitim-Sen menyatakan keprihatinan terhadap perubahan kurikulum itu, sambil berkata, langkah itu mengurangkan pencapaian pengasas Turki moden, Mustafa Kemal Ataturk, yang mengharamkan Islam dalam kehidupan awam.

Next article Next Post
Previous article Previous Post
 
-->