Sunday, 18 June 2017

Krisis Teluk: Nasihat Erdogan Buat Raja Salman


(Foto: tccb.gov.tr)

Presiden Turki Tayyip Erdogan menggesa Arab Saudi Raja Salman untuk menyelesaikan perselisihan dengan Qatar sebelum berakhir bulan suci Ramadan, menurut satu temu bual dengan penyiar RTP Portugis pada Khamis, lapor Reuters.

Erdogan juga berkata negara-negara Islam tidak sepatutnya mengenakan sekatan ke atas sesama negara-negara Islam.

Qatar menghadapi pemulauan ekonomi dan diplomatik yang teruk oleh Arab Saudi dan sekutu serantaunya yang telah memutuskan hubungan minggu lalu, dalam perselisihan terburuk di kalangan negara-negara Teluk Arab dalam sejarah.

Mereka menuduh Qatar pembiayaan keganasan dan menjalinkan hubungan baik dengan Iran, namun Qatar menafikan semua.

Turki, yang menyokong Qatar, telah berusaha untuk menyelesaikan isu itu melalui diplomasi, berkata keretakan itu memudaratkan dunia Islam.

"Kami mahu perkara ini diselesaikan melalui dialog pada akhir Ramadan. Pada masa ini, raja Arab Saudi boleh mengambil apa-apa langkah untuk menyelesaikan krisis," Erdogan memberitahu RTP.

"Seorang Muslim tidak seharusnya memilih untuk menyekat Muslim yang lain, terutamanya pada bulan Ramadan."

Ramadan akan berakhir kemudian pada bulan Jun.

Menteri Luar Turki Mevlut Cavusoglu dijadual melawat Arab Saudi pada hari Jumaat dalam usaha untuk membantu menyelesaikan krisis.

Sebelumnya, Cavusoglu telah berkunjung ke Qatar. Dalam kunjungannya tersebut, Cavusoglu dijadualkan bertemu Emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, dan saluran berita pan-Arab Qatar, Al Jazeera. Beliau juga mengatakan akan melawat Kuwait, yang juga berusaha menjadi pengantara bagi menyelesaikan pertikaian tersebut.

Next article Next Post
Previous article Previous Post
 
-->