Friday, 23 June 2017

Krisis Qatar: Rupanya Gaza Turut Terima Tempias, Ini Buktinya..GAZA: Berikutan dengan pengakuan Pihak Berkuasa Palestin (PA) bahawa mereka tidak dapat membayar elektrik yang Perbadanan Elektrik Israel (IEC) telah membekalkan kepada Palestin, Israel telah memutuskan untuk mengurangkan bekalan mereka ke negara ini.

Pembekalan elektrik ke Semenanjung Gaza telah dikurangkan kepada satu pertiga - diterjemahkan kepada setiap isi rumah yang akan menerima kurang daripada dua jam bekalan elektrik setiap hari.

Menurut Al-Resalah seperti yang dilaporkan oleh Bernama, Qatar dan Turki biasanya membiayai negara itu dengan bahan bakar untuk mengendalikan loji kuasa yang membekalkan negara dengan beberapa jam elektrik setiap hari.

Tetapi berikutan krisis diplomatik antara beberapa negara Teluk dan Qatar pada awal bulan ini, tidak jelas sama ada Qatar akan meneruskan bantuan mereka atau tidak.

Sekiranya pembiayaan dihentikan kerana sekatan terhadap Qatar, keadaan kemanusiaan di Gaza akan bertambah buruk, yang boleh membawa kepada peningkatan aktiviti ketenteraan.

BBC melaporkan bahawa Mesir telah menghantar bantuan satu juta liter bahan api ke Jalur Gaza sebagai satu cara untuk meredakan keadaan mereka - membolehkan para jurutera mengendalikan sebahagian daripada loji kuasa.

Sebenarnya, Mohammed Thabet dari Syarikat Pengedaran Elektrik Gaza (Gedco) mengesahkan dengan BBC bahawa dua daripada penjana itu beroperasi, dan menambah bahawa dua baki kemungkinan akan beroperasi sebelum bulan kedatangan Aidilfitri.

"Penghantaran Mesir dapat meningkatkan bekalan elektrik harian hingga berpotensi lima atau enam jam sehari," kata wartawan Al Jazeera, Harry Fawcett.

"Masih bukan penyelesaian untuk masalah ini, tetapi penambahbaikan dialu-aluan."

Sementara itu, ketua anggota Anti-Pengepungan-anggota parlimen, Jamal al-Khudari, memberi amaran bahawa keputusan Israel untuk mengurangkan bekalan elektrik ke wilayah yang terkepung di Semenanjung Gaza mungkin lebih buruk.

Beliau menyeru masyarakat antarabangsa dan pihak-pihak yang terlibat untuk menggesa Israel untuk menarik balik keputusannya kerana elektrik diperlukan untuk membolehkan kemudahan penting seperti hospital, klinik dan telaga air untuk beroperasi.

Media First Post menekankan bahawa terdapat kira-kira dua juta orang yang tinggal di Semenanjung Gaza dengan lebih daripada tiga suku daripada mereka bergantung kepada bantuan kemanusiaan.

Next article Next Post
Previous article Previous Post
 
-->