Friday, 30 June 2017

Krisis Qatar: Malaysia Akhirnya Bersuara, Apa Kata Malaysia?


(Foto: thesundaily.my)

PETALING JAYA: Malaysia telah menawarkan peranan konstruktif untuk meredakan ketegangan dengan semua negara yang terlibat dalam krisis Qatar-Teluk, kata Kementerian Luar (Wisma Putra), lapor The Star Online.

Dalam satu kenyataan pada Khamis, Wisma Putra berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman telah berhubung dengan rakan-rakan mereka di seluruh dunia Islam sejak konflik itu.

"Semasa hubungan ini, Malaysia telah menegaskan sikap berkecuali dan pada masa yang sama, kami telah menawarkan untuk memainkan peranan konstruktif yang dirasakan perlu oleh pihak-pihak yang terlibat." Tawaran dan kebimbangan ini telah diterima dengan baik dan dihargai, "katanya.

Kementerian itu berkata bahawa Malaysia berkongsi "hubungan yang mendalam dan berkekalan" dengan semua negara yang terlibat dalam krisis diplomatik yang berlaku.

"Atas sebab ini, kesukaran ini adalah satu perkara yang membimbangkan Kerajaan dan rakyat Malaysia," katanya.

Negara-negara yang terlibat telah menyatakan harapan mereka kepada negara-negara lain dan organisasi-organisasi antarabangsa untuk memberikan peluang untuk menyelesaikan permasalahan itu melalui rangka kerja mereka sendiri, seperti Majlis Kerjasama Teluk (GCC), serta usaha pengantaraan Emir Kuwait.

"Malaysia dan negara lain di luar GCC menghormati hasrat mereka. Kami akan menyokong semua usaha GCC dan Emir Kuwait," katanya.

Sebagai sebahagian daripada dasar "berkecuali aktif" Malaysia, kementerian itu berkata tawaran Malaysia untuk memainkan peranan konstruktif masih kekal.

"Kami akan meneruskan hubungan kami dengan semua pihak yang terlibat, dan kami akan terus menggesa mereka untuk mengambil semua langkah yang perlu untuk mengurangkan ketegangan," katanya.

"Malaysia berharap untuk penyelesaian segera dan mudah untuk kesulitan ini. dan ia hanya boleh menjadi rahmat kepada dunia Islam secara keseluruhan.

"Pada masa yang sama, Malaysia tetap komited untuk memerangi dan menentang keganasan dan ekstremisme, dan menyokong semua usaha untuk mencapai keamanan dan kestabilan di rantau ini," kata kementerian itu.

Kementerian itu bertindak balas terhadap kenyataan PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengenai perkara itu, di mana beliau menggesa Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) untuk mengadakan mesyuarat tergempar untuk menangani masalah diplomatik.

Next article Next Post
Previous article Previous Post
 
-->