Wednesday, 21 June 2017

Kenapa Dr. Maurice Bucaille Masuk Islam Setelah Mengkaji Mumia Firaun?Maurice Bucaille berasal daripada keluarga Perancis dan, seperti keluarganya, beliau membesar sebagai seorang Kristian. Selepas pendidikan menengahnya, beliau menyertai Fakulti Perubatan, Universiti Perancis. Kemudian, beliau menjadi pakar bedah yang terkenal dan terpandai di Perancis, tetapi berlaku satu peristiwa yang akhirnya mengubah hidup beliau sepenuhnya. Berikut adalah kisahnya yang diterjemah Laicikang.com dari Arabnew.com.

Perancis terkenal kerana kepentingannya yang dalam arkeologi dan warisan. Apabila Presiden Francisco Mitterand mengambil alih kuasa pada tahun 1981, Perancis menawarkan Mesir,
 pada lewat tahun 80-an, meneliti, mempelajari dan menganalisis mumia Firaun, Ramsess II yang sangat terkenal itu.Mumia Firaun dipindahkan dari Mesir ke Perancis. Ketika mumia itu dibawa di hadapan Presiden Perancis dan menteri-menterinya serta pegawai kanan negara itu, mereka tunduk hormat kepada mumia tersebut seolah-olah ia masih Hidup.

Mumia itu kemudian dipindahkan di Pusat Monumen Perancis, dan ahli arkeologi, para pakar, doktor bedah dan autopsi Perancis yang terkenal mula menjalankan kajian mengenai mumia ini dalam usaha untuk
menyelidiki misterinya.

Pakar bedah dan saintis yang bertanggungjawab yang memimpin kajian mengenai mumi Firaun ini ialah Profesor Maurice Bucaille. Walaupun pemproses sibuk membuat pemulihan kepada mumia, kepala Maurice Bucaille berfikir sebaliknya. Beliau cuba mencari tahu bagaimana kematian Firaun. Beliau akhirnya menyimpulkan analisis terakhir yang mengejutkan.


Sisa-sisa garam yang masih berada di dalam tubuhnya adalah bukti yang jelas bahawa mayat Firaun telah tenggelam dan diambil dari laut dengan segera setelah ia tenggelam. Iaitu jasadnya diawet supaya ia akan tetap utuh dan tidak reput.

Namun timbul persoalan besar kepada Maurice Bucaille. Bagaimana mayat ini berbeza dengan mayat-mayat mumia orang Mesir kuno yang lain? Dalam keadaan baik berbanding berbanding mayat-mayat yang lazimnya tenggelam dan dikeluarkan daripada laut.

Maurice menyiapkan laporan akhir yang beliau yakin adalah satu penemuan baru iaitu proses menyelamatkan mayat Firaun dari laut dan cara pengawetannya.

Laporan itu disiapkan yang bertajuk; Mumia Firaun: Sebuah Penelitian Perubatan Moden (judul asalnya; Les Momies Des Pharaons Et La Midecine). Susulan penerbitan laporan itu, Dr Bucaille diberi penghargaan tertinggi kerajaan iaitu Le Prix Diane Potier-Boes (Penghargaan Dalam Sejarah) oleh Academie Frantaise dan anugerah Prix General daripada Academie Nationale De Medicine, Perancis.

Namun salah seorang rakan daripada syarikatnya berbisik di telinganya berkata, "Tidak perlu tergesa-gesa
mengenai isu ini, kerana orang Islam mengatakan bahawa Firaun ini tenggelam dan mayatnya dijaga sehingga kini." 

Pada mulanya, beliau dengan keras menolaknya dan tidak percaya. Penemuan akan dicapai hanya melalui teknologi canggih, moden dan tepat.

Seorang lagi rakannya yang mengiringi beliau mengejutkannya apabila dia memberitahu Maurice bahawa Al-Quran yang merupakan kitab pegangan Muslim yang mana mereka percaya kisah Firaun tenggelam dan bahawa mayatnya masih utuh walaupun selepas ia tenggelam.

Beliau semakin terkejut dan terus bertanya, "Di mana Kitab Al-Quran Muslim mengutip data ini sedangkan mumia itu tidak ditemui sehingga 1898, iaitu kira-kira 200 tahun dahulu, memandangkan Al-Quran telah dibacakan oleh umat Islam selama lebih dari 1400 tahun sebelumnya, dan juga sehingga beberapa dekad yang lalu seluruh umat manusia termasuk umat Islam tidak tahu bahawa orang Mesir purba telah memumiakan Firaun mereka?
Maurice Bucaille berjaya satu malam dengan memandang jasad Firaun dengan berfikir secara mendalam tentang apa yang dikatakan rakannya kepada beliau mengenai al-Qur'an Muslim secara jelas menyatakan bahawa jasad ini telah diselamatkan setelah tenggelam, sedangkan Kitab Injil lama Kristian hanya menceritakan kisah Firaun ketika dia mengejar Nabi Musa (A.S) tanpa menyebut mengenai jasadnya sekali.

"Air (laut) pun kembali seperti sebuah lautan yang berombak dan beralun, menenggelamkan kereta-kereta (chariot) kuda, pasukan berkuda dan seluruh bala tentera Firaun tanpa ada seorang pun yang berjaya menyelamatkan diri. Tetapi anak-anak Israel dapat menyelamatkan diri atas daratan kering di tengah-tengah laut itu”. (Exodus 14:28 dan Psalm 136:15)

"Adakah boleh dipercayai b
ahawa Muhammad (S.A.W) tahu tentang ini lebih dari 1,000 tahun yang lalu ketika saya baru saja mengenalnya?" Fikirnya.

Maurice menghabiskan malam tanpa tidur, dan membaca kisah Firaun versi Taurat. Tetapi ia hanya mengejutkan lagi Bucaille, kerana Taurat tidak menceritakan bahawa tubuh itu telah diselamatkan dan tetap utuh disebabkan oleh pemprosesan dan pemulihan, yang ia alami.

Perancis menghantar kembali mumia ke Mesir dalam keranda kaca yang indah. Sejak mengetahui tentang kisah yang disebarkan oleh umat Islam mengenai kesempurnaan jasad ini, Bucaille memutuskan untuk berjumpa dengan para ilmuwan Islam untuk mengenali sejarah Nabi Musa, kekejaman Firaun sehinggalah Bani Israel meninggalkan Mesir dan dikejar Firaun bersama seluruh bala tentera di belakang mereka.

Salah seorang daripada ilmuan Islam membuka Al-Quran dan membacakan ayat di mana Allah S.W.T berfirman, "Demikian hari ini Kami selamatkan kamu dengan tubuh kamu sehingga kamu menjadi pelajaran kepada orang yang datang sesudah kamu; Dan sesungguhnya ramai di kalangan manusia lengah dari tanda-tanda kekuasaan Kami. "(Yunus: 92)


Dalam keseronokannya, beliau bangun dan dengan lantang berkata, "Saya telah masuk Islam dan percaya kepada Al-Quran ini."

Kembali ke Perancis, Maurice Bucaille menghabiskan 10 tahun membuat kajian sejauh mana fakta-fakta saintifik sepadan dengan yang disebutkan di dalam Al-Quran, cuba meyakinkan dirinya bahawa Al-Quran tidak pernah bertentangan dengan fakta sains.

Akhirnya beliau berjaya mengeluarkan buku yang sangat mengejutkan seluruh dunia dan sehingga kini telah diterjemahkan dalam pelbagai bahasa pada tahun 1976, iaitu The Bible, the Qur’an, and Science : The Holy Scriptures Examined in the Light of Modern Knowledge.

Dalam buku ini, Dr. Bucaille yang selepas itu dikenali sebagai Dr. Yahya Maurice Bucaille berjaya menunjukkan bahawa al-Quran bertepatan dengan fakta-fakta sains manakala kitab Injil adalah sebaliknya.

"Sains dan Islam seperti saudara kembar yang tidak boleh bercerai. Ini kerana dalam Injil ada banyak kesilapan dari aspek saintifik tetapi tiada sedikitpun kesalaha seperti itu ada dalam al-Quran.

"Al-Quran yang di dalamnya diceritakan segala pencerahan tentang fenomena alam semula jadi yang sangat bertepatan dengan sains moden," katanya.

Beliau membuat kesimpulan bahawa tidak ragu-ragu lagi al-Quran benar-benar kata-kata Allah.

Next article Next Post
Previous article Previous Post
 
-->