Tuesday, 20 June 2017

Ini Kenyataan Amerika Selepas 'Hilang Sabar' Dalam Krisis Qatar


(Foto: Mark Wilson/Getty Images)

Setiausaha Negara AS, Rex Tillerson menyatakan kesabarannya semakin nipis apabila perselisihan antara gabungan yang dipimpin Arab Saudi dan Qatar menyusut ke minggu ketiga, mengatakan Amerika Syarikat menjadi "bingung" apabila gabungan itu tidak melakukan lebih banyak tindakan untuk menunjukkan bagaimana negara itu boleh menamatkan pengasingan terhadap Qatar, lapor bloomberg.com.

Tillerson telah membatalkan perjalanan pada 19 Jun ke Mexico untuk memberi tumpuan kepada pengantaraan krisis Qatar, mendapat lebih daripada 20 panggilan dan pertemuan dengan pelbagai pihak dan percaya mereka perlu "
bersama mempercepatkan" dan menyelesaikan perbezaan mereka, kata jurucakap Jabatan Negara, Heather Nauert, kepada Wartawan pada hari Selasa.

Kenyataan dikeluarkan menandakan satu lagi peralihan mesej dari pentadbiran Presiden Donald Trump. Tidak lama selepas pakatan Arab memutuskan hubungan diplomatik, perdagangan dan pengangkutan ke Qatar berhubung pendanaan kumpulan pelampau dan hubungan dengan Iran pada 6 Jun, Presiden AS memuji langkah itu di Twitter, mengatakan Qatar mempunyai sejarah "membiayai Ideologi Radikal." Pada 9 Jun, Tillerson menyeru Arab Saudi untuk meringankan apa yang dipanggilnya "sekatan," pendapat itu bertentangan dengan Trump yang mengatakan langkah pengasingan itu adalah tindakan yang betul.

Kenyataan Nauert menunjukkan kekecewaan A.S. berkaitan dengan tindakan Saudi yang mendapat pujian Trump.

'Kami Bingung'

"Sekarang sudah lebih dari dua minggu sejak sekatan dimulakan, kami 'bingung' apabila negara-negara Teluk tidak memaklumkan orang ramai, atau kepada orang-orang Qatar, butiran tentang tuntutan yang mereka mahukan terhadap Qatar," kata Nauert. 


"Semakin banyak masa berlalu semakin banyak keraguan yang dibangkitkan mengenai tindakan yang diambil oleh Arab Saudi dan U.A.E."

Perseteruan bermula awal bulan ini apabila Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, Bahrain dan Mesir secara tiba-tiba memotong hubungan dengan Qatar. Qatar menafikan tuduhan ia menyokong keganasan. Menteri Luar Qatar Mohammed Al Thani memberitahu pemberita 19 Jun bahawa negaranya masih belum menerima tuntutan rasmi.

Nauert berkata, "Pada ketika ini, kita ditinggalkan dengan satu soalan mudah: Adakah tindakan-tindakan itu benar-benar mengenai kebimbangan mereka mengenai tuduhan sokongan Qatar terhadap keganasan atau ia tentang keluhan yang mendalam" di antara Qatar dan jiran-jiran Timur Tengah.

Nauert berkata, A.S. tidak merancang memainkan peranan rasmi. Beliau mengatakan bahawa Tillerson mahu penyelesaian secepat mungkin.

Sekatan di Teluk menjadikan AS berada dalam kedudukan yang sukar kerana AS bersekutu dengan kedua-dua negara. Pangkalan tentera AS di Qatar berperanan sebagai lokasi untuk operasi ketenteraan AS di rantau Asia Barat dan Asia Tengah.

Next article Next Post
Previous article Previous Post
 
-->