Thursday, 22 June 2017

Asyik Berbasikal, Raja Thailand Ditembak Dengan Airsoft Gun


Raja Thailand Raja Vajiralongkorn dari Thailand ditembak dari belakang dengan senjata mainan ketika berbasikal di Jerman. Foto / AP

BERLIN - Pihak pendakwa di Jerman mengatakan bahawa dua remaja telah menembak Raja Thailand menggunakan senjata mainan ketika raja sedang berbasikal pada awal bulan ini. Tetapi nasib baik raja itu tidak cedera dalam kejadian tersebut.

Selepas kematian bapanya, Bhumibol, beliau telah dilantik menjadi Raja Rama X sejak 1 Disember. Salah seorang raja paling kaya di dunia.

Raja Thailand yang merupakan ketua negara kepada 68 juta rakyat itu difahamkan telah menghabiskan masa bertahun-tahun tinggal di Jerman.

Seorang jurucakap pendakwa di Landshut, Jerman, Thomas Rauscher mengatakan bahawa Raja Vajiralongkorn sedang menunggang basikal bersama rombongannya di Erding, berhampiran Munich, pada malam hari pada 10 Jun, awal bulan lalu.

Ketika itu, dua kanak-kanak berusia 14 dan 13 tahun dilaporkan telah mensasarkan raja dari sebuah taman. Mereka juga menembak penunggang basikal dengan menggunakan pistol udara dari belakang.


Raja sedang berbasikal dalam gelap bersama sekumpulan penunggang basikal lain sebelum kanak-kanak itu menembak mereka. Media tempatan berkata bahawa raja ditembak dari belakang seperti dikutip dari Asian Correspondent, Rabu (21/6/2017).

Seorang jurucakap agensi polis Oberbayern Nord mengatakan bahawa pengawal raja telah memanggil polis tempatan.

(Foto: PR)

"Kami menjumpai 'peluru' dan mengesahkan ia berasal dari pistol udara mainan," katanya kepada media Bild Zeitung dari Jerman.

Kanak-kanak berusia 14 tahun itu disiasat atas tuduhan cubaan membahayakan orang lain walaupun mereka masih berusia 13 tahun dan walaupun masih terlalu muda untuk dihukum

Namun, Raja Thailand sendiri dilaporkan menolak untuk membuat dakwaan kepada kedua-duanya.


Sumber: Andrew MacGregor Marshall, BBC.com

Next article Next Post
Previous article Previous Post
 
-->