Saturday, 3 June 2017

12 Kesalahan Kerap Berlaku Di Bulan Ramadhan Yang Ramai Tidak TahuPuasa di bulan Ramadhan adalah ibadah yang wajib dilakukan setiap umat islam yang beriman. Bukan sekadar menahan rasa lapar dan dahaga, namun berpuasa juga boleh mendidik kita untuk menahan atau mengawal hawa nafsu.

Antara tujuan utama kita berpuasa juga adalah untuk meningkatkan taqwa dalam diri dan mendapat keampunan dari Allah. Namun, keampunan bagi mendapatkan kesempurnaan pahala ramadhan sering kali terhalang kerana kekurangan ilmu dan ketidakcaknaan umat islam kini, menyebabkan kita secara sedar atau tidak sedar melakukan banyak kesilapan dalam bulan Ramadhan ini.

Berikut adalah kesilapan yang dilakukan pada bulan Ramadhan yang dipetik dari akaun facebook Ustaz Dr. Zaharuddin Abd Rahman.


1. Makan minum dengan bebas selepas batal puasa dengan sengaja.2. Bersahur awal di tengah malas kerana tidak mahu bangun di akhir malam.3) Bersahur dengan hanya makan dan minum sahaja tanpa melaksanakan amalan lain.5) Tidak melaksanakan solat saat berpuasa.5) Tidak mementingkat solat subuh berjemaah seperti mana terawih.6) Melaksanakan solat terawih dengan niat mahu meriah.
8) Banyak tidur dengan alasan ia ibadat.


9) Anggap waktu imsak tidak boleh sahur lagi.


10) Wanita tidak menjaga aurat ketika ke masjid.


11) Memasuki Ramadhan dalam keadaan harta masih dipenuhi dengan harta haram.


12) Tidak banyak berdoa.


Insyaallah, dengan mengetahui kesilapan yang biasa dilakukan di bulan Ramadhan ini, kita dapat memperbaiki lagi amal ibadat kita supaya lebih sempurna dan mendapat keberkatan dari Allah.

Next article Next Post
Previous article Previous Post
 
-->