2500 Pasangan Kahwin Beramai-Ramai Di KoreaAcara perkahwinan ramai-ramai sering kita jumpai di tanah air. Mereka yang belum mempunyai cukup wang untuk berkahwin biasanya memanfaatkan nikah beramai-ramai untuk mengikat sumpah setia pada pasangan.

Namun untuk kahwin beramai-ramai yang satu ini sangat istimewa. Jumlah pesertanya sangat luar biasa. Setakat ada 2500 pasangan dari 50 negara dinikahkan secara beramai-ramai di Korea Selatan.

Tidak hanya sekadar pasangan saja yang melimpah, jumlah penonton pun yang hadir di kawasan pernikahan tersebut.Lebih dari 15000 penonton memenuhi sebuah stadium yang dihias menjadi gereja di Gapyeong, 50 batu timur laut dari Seoul, Korea Selatan.

Paderi Sun Myung Moon (92) menaburkan air suci pada sekelompok pasangan di atas pentas dan memutuskan mereka terikat dalam sebuah pernikahan.

"Ini pengalaman yang sangat menakjubkan. Luar biasa, saya sangat bahagia sekali pada hari ini, "papar Chouchane Saemie, pengantin lelaki dari Inggeris.

Selain 2500 pasangan yang memenuhi stadium, ada 2700 pasangan lain yang menyertai melalui internet.Ini petikan videonya.


Seuk Joon-ho, salah satu paderi senior berkata, jika perkahwinan beramai-ramai akan membimbing seluruh umat manusia menjadi satu dan menghilangkan batas-batas etnik, agama, dan budaya.

"Tujuan kami untuk membuat dunia damai dengan membentuk sebuah keluarga baru yang bahagia," katanyanya. 
sumber

2500 Pasangan Kahwin Beramai-Ramai Di Korea 2500 Pasangan Kahwin Beramai-Ramai Di Korea Reviewed by Admin on 5:38:00 PTG Rating: 5
Dikuasakan oleh Blogger.