Cara Menghentikan Ketagihan Onani
Melancap atau onani merupakan satu tindakan untuk memuaskan nafsu diri yang dilakukan oleh samada lelaki mahu pun perempuan secara bersendirian di luar syariat agama. Ianya adalah haram di
sisi agama Islam.


Bagaimana Cara Menghentikan Ketagihan Onani?

Berikut adalah beberapa tips efektif untuk menghentikan ketagihan onani, iaitu:

1. Mulakan dengan berdoa, memohon dan bertaubat kepada Allah, untuk berhenti dari onani selamanya.

2. Harus memiliki tekad, kemahuan, dan motivasi yang kuat dari dalam diri sendiri.

3. Terapkan sistem “reward and punishment” yang tegas dan disiplin untuk diri sendiri. Misalnya: jika satu hari saya tidak beronani, maka saya akan “menghadiahi diri sendiri” dengan membeli makanan yang saya gemari atau berjalan-jalan ke pantai. Jika saya beronani satu kali saja, saya harus “menghukum diri sendiri” dengan membaca satu buku tentang ilmu pengetahuan.

4. Katakan TIDAK pada ONANI dan SEKS sebelum NIKAH!!!

5. Elakkan daripada duduk bersendirian, melamun, atau menonton filem yang “memberahikan”.

6. Bergaullah dengan orang-orang yang alim, cerdas, soleh, beriman, bertakwa. Hindarilah pergaulan dengan kumpulan yang membawa korang menuju “lembah maksiat” atau “dunia hitam”.

7. Perbanyaklah beribadah sesuai dengan agama dan keyakinan korang. Jika korang beragama Islam, maka seringlah berpuasa sunah, solat berjamaah, solat malam, berzikir, membaca Al-Quran, dsb.

8. Jika korang amat gemar beronani, berhati-hatilah atau waspadalah dengan kanser prostat! Sebab, hasil kajian yang dilakukan oleh Universiti Nottingham, England, menyatakan bahawa lelaki berusia antara 20-30 tahun yang “gemar beronani” memiliki risiko lebih tinggi untuk terkena kanser prostat. Juga, sebanyak 34% atau 146 dari 431 orang yang terkena kanser prostat sering melakukan onani mulai usia 20 tahun. Sekadar tambahan, kanser prostat adalah penyakit kanser yang berkembang di kelenjar prostat, disebabkan kerana sel prostat bermutasi dan mulai berkembang di luar kendali.

9. Sibukkanlah diri korang dengan hal-hal yang positif dan bermanfaat, misalnya: berolahraga, pecinta alam, membaca buku, menulis, bernyanyi, memasak, berkebun, dsb.

10. Ingatlah bahawa hukum onani adalah haram, dan onani itu merupakan “zina tangan”.

11. Hindari bergaul dengan rakan atau sahabat yang juga suka beronani. Sebab seseorang itu dapat dinilai; salah satunya dengan siapa (saja) ia bergaul.

12. Mandilah secepat mungkin. Hindari untuk berlama-lama di kamar mandi.

13. Hindari melihat tontonan, tayangan, gambar, video, yang menghairahkan atau porno, baik di internet, televisyen, VCD, DVD, dsb. Elakkan juga daripada membaca majalah atau buku-buku berbaur seks kerana ianya akan mendorong korang untuk melakukan onani.

14. Perbanyak aktiviti fizikal, terutama jika sedang stres atau diri korang sedang dalam keadaan tertekan.

15. Lakukan semua hal, aktiviti, atau kegiatan yang korang sukai, sepanjang tidak melanggar aturan agama dan norma.

16. Temukan, kembangkan, dan salurkan semua bakat, hobi, dan kreativiti korang semaksima mungkin.

17. Sedarilah bahawa onani hanya akan menghabiskan tenaga dan waktu korang yang sepatutnya dapat korang gunakan untuk melakukan perkara-perkara lain yang bermanfaat.

Semoga artikel ini memberi manfaat kepada sesiapa yang berkenaan. InsyaAllah!


Cara Menghentikan Ketagihan Onani Cara Menghentikan Ketagihan Onani Reviewed by Admin on 11:19:00 PTG Rating: 5
Dikuasakan oleh Blogger.